Dlaczego roztwory białek maja zdolno¶ć buforowania?

site
Internet to potęga « Obserwuję, myślę, piszę – serwis Goldenrose
Przeprowadziłam pewne do¶wiadczenie i nie jestem pewna wniosków.Przygotować 2 kolbki stożkowe. Do 1 z nich odmiezryć 24cm3 roztworu kazeiny, a do 2 tak± sam± objęto¶ć 0.9% roztworu NaCl. Dodac 4 krople fenoloftaleiny i zmiareczkować 0,05 M NaOH do zmiany zabarwienia. Porównać ilo¶ć zuzytego Noh W OBYDWU KOLBACH I WYJA¶NIć Dlaczego roztwory białek maja zdolno¶ć buforowania?
mAM PYTANIE CO SIE DZIEJE Z JONAMI OH- PO DODANIU DO ROZTWORU


białka posiadaj± wolne grupy COOH i NH2. Grupa COOH nadaje wła¶ciwo¶ci kwasowe, NH2 zasadowe. wiadomo że białka mog± tworzyć sole wewnętrzne, podobnie jak wolne aminokwasy (białko zawiera woln± grupę NH2 na pocz±tku łańcucha i woln± grupę COOH na końcu.

sól wewnętrzna: COO(-) (+)NH3-R

podczas reakcji z zasad± amina zostanie wyparta, jako słabsza:

COO(-) (+)NH3-R + OH(-)====>COO(-)+NH2-R+H2O

PS mam nadzieję, że jest zrozumiałe, nie chciało mi się rysować i wklejać zał±cznika, ale jak co to dorysuję
Hej dzieki:) Mam pro¶be czy mimo wszystko mógł by¶ narysować t± reakcje bo nie wiem czy dobrze rozumiem twoj zapis:) POzdrawiam
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • reszka.htw.pl
  • All right reserved.
    © Internet to potÄ™ga ÂŤ ObserwujÄ™, myĹ›lÄ™, piszÄ™ – serwis Goldenrose