Internet to potęga « Obserwuję, myślę, piszę – serwis Goldenrose
Znacie jaki¶ przepis oczywi¶cie sprawdzony bo to najważniejsze, na ciasto do pizzyy ?? próbowałam juz kilka i jako¶ nie jestem zadowolona...30 dag maki
2,5 dag drożdży
4 łyżki oleju
łyżeczka cukru
sól
1/2 szkl. ciepłego mleka
koleżanka robi tak i powiem, że jest dobra
no ok spróbuję ;] a drożdze rozpuszcza wcze¶niej w wodzie czy wszystkie składniki razem do ciasta?? ;]
drożdze rozpuszcza wcze¶niej w wodzie
drozdze rozpuszcza sie w mleku
w mleku.. na pewno ??
drozdze do ciasta zazwyczaj w cieplum mleku sie rozpuszcza ja niby jestem elektryk elektronik automatyk kosmonauta ale tak mi sie wydaje...
drozdze do ciasta zazwyczaj w cieplum mleku sie rozpuszcza ja niby jestem elektryk elektronik automatyk kosmonauta ale tak mi sie wydaje...
nie chyba, ale na pewno
chce sie upewnić bo ostatnio robiłam ciasto i wydaje mi się ze zle zrobiłam ze roztopiłam drożdże bo ciasto nie wyrosło
ehmm..
sorki za podbicie ale postanowilem co nieco dodac..
jesli chodzi o ciasto to wazna jest m±ka.. broń Cie Panie Boże nie babuni z biedrony.. ja proponuje make przenna z Aro typ bodajże 500.. ilo¶ciowo nie podam bo to zaleznie od poż±danej ilosci ciasta.. ale np tak dla 4 osob idzie 600g m±ki.. wody tak żeby ciasto nie bylo klej±ce czyli ok 250ml.. drożdży 40g, soli 2 płaskie łyzki, cukru łyzka-pół.. oleju/oliwy 1,5 łyżki..
drozdze mieszane w cieplej wodzie (mleko moze byc.. np pol na pol) z cukrem i sola.. (nie goraca bo spali drozdze i nie urosnie) i mieszamy z m±k±.. robimy kuleczke i na 40 minut w cieple miejsce do wyrosniecia..
aha i ciasto mieszamy r±czkami.. zeby je napowietrzyc..
jak ktos zrobi niech pisze czy dobre ^^
CIASTO:
- 40 dag m±ki
- 2 łyżki oleju
- 2,5 dag drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
NADZIENIE:
- 0,5 - 1 kg pieczarek
- 0,5 kg kiełbasy
- 3 cebule
- 3 duże pomidory
- 30 dag sero
- sól, pieprz
- przyprawa do pizzy
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Drożdże wymieszać z 1/3 szklanki letniej wody. Do drugiej miski wsypać m±kę z sol±, dodać wodę, olej i rozmieszane wcze¶niej drożdże. Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i odstawić do wyro¶nięcia.
NADZIENIE: Cebulę obrać, pokroić w talarki i dusić na tłuszczu do zmięknięcia. Kiełbasę pokroić(można poddusić z cebul±). Pomidory obrać ze skórki i pokroić w 1,5 cm plastry, Pieczarki oczy¶cić, pokroić na cz±stki. Poddusić na patelni i odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Ciasto wyłożyć na wysmarowan± tłuszcem blachę. Posmarować oliw±, posypać przyprawami. Wyłożyć skł±dniki według ulubionej kolejno¶ci.
Piec 30 minut w ok 170st C.
Przepis z miastorzeszowego: http://pizza.miastorzeszo...s-na-pizze.html
ilo¶ciowo nie podam bo to zaleznie od poż±danej ilosci ciasta.. ale np tak dla 4 osob idzie 600g m±ki..
Ilo¶ciowo to lepiej patrzeć na to w czym się robi. Ok 400g idzie na dobre cieńkie ciasto na szeroko¶ć klasycznej blachy która jest w niemal każdym piekarniku. Czyli dosyć duże koło.
Ilo¶ciowo to lepiej patrzeć na to w czym się robi. Ok 400g idzie na dobre cieńkie ciasto na szeroko¶ć klasycznej blachy która jest w niemal każdym piekarniku. Czyli dosyć duże koło.
lepiej zrobic troche wiecej niz zeby braklo.. a co do cienkiego ciasta.. lepiej zrobic bardziej twarde (nie klejace) bo po prostu marne szanse na zrobienie naprawde cienkiego..
bo po prostu marne szanse na zrobienie naprawde cienkiego..
To widać musisz się jeszcze podszkolić.
To widać musisz się jeszcze podszkolić.
moze Ty to zrobisz?? skoro uwazasz ze moje doswiadczenie jest marne.. tak do twojej wiadomosci klejace ciasto jest mieksze a co za tym idzie latwiej zrobic w nim dziure..
zrob ciasto klejace, i rozwalkuj z tego 3mm placek naloz go na lopate i wrzuc do pieca.. powodzenia )
w domowych warunkach przelozenie klejacego ciasta na blache o takiej grubosci jeszcze da sie zrobic..
pracowałam w pewnej restauracji niedaleko rynku i rzeczywi¶cie z do¶wiadczenia wiem że klej±ce i cienkie ciasto ciężko zrobić, dlatego tez specjalna maszyna ugniatała prawdziwie włoskie ciasto..tłuste ale nie klej±ce i można z niego było naprawdę cienk± pizzę zrobić w domu by się nie udało.. przepisu nie znam niestety, ale rękami ugnie¶ć się nie da raczej..zbyt długo by trzeba było i musiałabym mieć niezłe mię¶nie
Przypominasz swoim zachowaniem nine.
kuncioo to taki brzydki nina ?
tak do twojej wiadomosci klejace ciasto jest mieksze a co za tym idzie latwiej zrobic w nim dziure..
.
Kolmub jak nic.
Kuncioo nikt nie mówi że łatwo zrobić, ale da się i to w domowych warunkach. Tylko trzeba umieć. Poćwiczysz to nabierzesz wprawy.
mowie co wiem i czego mnie nauczono w pracy.. ale widze ze na tym forum roi sie od specjalistow.. )
takze powiedzcie gdzie mozna zjesc wasze wyroby to chetnie przyjde i sprobuje..
kuncioo dwie osoby się z Tob± nie zgodziły a Ty zachowujesz się jak dziecko zamiast przyznać, że może faktycznie. Tym bardziej, że sam dobrze wiesz, że mamy rację. Da się zrobić tak jak mówimy bo na całym ¶wiecie tak robi±, a jak kto¶ nie jeszcze nie umie to powinien się podszkolić. I nie ma w tym nic obraĽliwego a robisz z siebie pokrzywdzonego i do tego bezczelnie kpisz z innych, że "roi się od specjalistów".
hahaha ale po co sie unosisz?? jak robia na calym swiecie??
jesli z klejacego ciasta zrobisz cienkie ciasto i upieczesz na szamocie to uchyle czola.. na blaszce zaden to wyczyn.. i bede sie klocil bo wiem o czym mowie )
i bede sie klocil bo wiem o czym mowie
Jak popracujesz dłużej(o ile pracujesz w zawodzie a nie w jakim¶ kebabie) to będziesz wiedział lepiej. No ale póki co pozostawiam Cię z t± Twoj± wiedz± skoro taki¶ niepokorny.
Koniec dyskusji czy się da czy nie bo skoro jedni daj± radę to znaczy że się da.
Następna wypowiedĽ w stylu pyskówki nagrodzona zostanie warnem.
A je¶li chodzi o ciasto i w ogóle o pizzę to w najbliższym czasie zamierzam co¶ zmajstrować i póĽniej mam nawet w planach to zje¶ć (oj będzie trochę strachu ). Mam nadzieję, że nie wyjdzie mi co¶ truj±cego i nie będzie to moja pierwsza i zarazem ostatnia pizza.
moderator: Usunięto wypowiedĽ ad personam.
A ja znam ten przepis, ktory zacytowała EDYTKa (chyba korzystamy z tej samej strony z przepisami) i jest godny polecenia. Robiłam go wielokrotnie i zawsze wychodzi pyszna pizza