Internet to potÄga ÂŤ ObserwujÄ, myĹlÄ, piszÄ â serwis Goldenrose
Jako, że ostatnio dość rozwinął się temat kulinarny można by poruszyć "jajecznice"...Taki a nie inny temat bo nic innego sensownego zrobić nie umiem
Jestem straszny w te klocki, ale cóż jeszcze nie umarłem od moich wynalazków...
Często lubię zrobić sobie jajecznice z pomidorami....
Wbijam jajka do jakiegoś pojemnika i dosypuje od serca przyprawy typu Vegeta...
pokrojona cebulkę lekko przysmażam na masełku i dopiero po chwili wrzucam pokrojone w małe kosteczki pomidory. Jeżeli zejdą już trochę z nich soki dolewam wody.
Tak to mieszam az prawie cała woda wyparuje zostawiając taki "sosik" i dopiero wtedy wszystko zalewam jajkami....
Póki co jeszcze się nie otrułem
kuncioo, może masz jeszcze jakiś pomysł jak wzbogacić moją potrawę, bo widzę, że się dość dobrze kulinarnie orientujesz
PS:
Wbrew pozorom nie robię jakiegoś specjalnie dużego bałaganu
Sprzątam w poniżej 5 minut
Właśnie kuncioo co sądzisz o tym:
jajecznica z podsmażoną cebulką, kiełbaską i pomidorami. Dużo pieprzu.
Ja lubię na koniec świeżą bazylię.
ja bym zrobil tak..
zabek czosnku i cebulki zeszklic na patelni np na oliwie.. potem dorzucic pieczarek i pomidorkow.. i smazyc (nie dusic) beda miekkie ale nie sie rozciapia..
jajka wbic cale od razu na patelnie.. przyprawic sola i pieprzem, mozna dodac na koniec bazylii swiezej ew z torebki.. ja na koniec dodaje listek miety dla zapachu bo lubie i wychodzi swietne kto lubi moze dodac sera zoltego pod koniec, tez wychodzi to fajnie jak sie stopi troche
Zamiast pomidora, kroje w kostkę paprykę. A pomidora kroje w księżyce, ogórka w talarki i układam na talerzu dookoła jajecznicy. Do tego dobra ciemna bułeczka.
powiem wam ze ja nawet robilem jajecznice z kukurydza i oliwkami zielonymi.. takze to kwestia gustu i weny kucharskiej )
A właśnie w gwoli wyjaśnienia...
To ja wbijam jajka do innego pojemnika, bo moje zdolności kucharskie są tak nikłe, że niczym bym wbił wszystkie jajka, to część by się już prawie spaliła, a część jeszcze nie ścięła
Oczywiście zazwyczaj dodaje jeszcze jakąś kiełbaske tylko, że dziś piątek to trzeba było zrezygnować z mięsa ;P
To ja wbijam jajka do innego pojemnika
Pytanie tylko czy je w pojemniku bełtasz przed wrzuceniem? Bo ja wbijam prosto na patelnię bo lubię takie nie do końca rozmieszane.
Pytanie tylko czy je w pojemniku bełtasz przed wrzuceniem? Bo ja wbijam prosto na patelnię bo lubię takie nie do końca rozmieszane.
Właśnie ja też takie lubię, tam dosypuje tylko trochę ew. przypraw
pomidorkow.. i smazyc (nie dusic) beda miekkie ale nie sie rozciapia..
O ile są w miare twarde. Ja pomidory dodaje na samym końcu razem z ewentualnymi świeżymi przyprawami, wtedy zachowują kształt i smak a wkomponowują się w jajecznicę.
A pod koniec odrobina mleka na spulchnienie.
widzę że wszyscy przyrządzamy podobnie... ja robię farsz z boczku, wędliny, papryki, poru i trochę słomkowej papryki, jak się ładnie udusi zalewam to wcześniej zmieszanymi jajkami z mlekiem... niebo w gębie
oliwkami zielonymi. mniam też tak robię a ostatnio wyszła mi jajecznica z ziołami (zioła własnej "produkcji" z doniczki na parapecie ) i fasolką czerwoną z puszki ,bo akurat takową znalazłam w szafce i wyszło pyszne...z dodatkiem śmietany i czosnku granulowanego.
widzę że wszyscy przyrządzamy podobnie...
ja mam wrazenie ze robicie jakis gulasz albo leczo z jajecznica.. jak mozna dusic warzywa do jajecznicy? duszenie powoduje rozpadniecie sie wazym i zrobienie sie papki, do tego jajecznica jest sama w sobie wodnista... mleko do jajecznicy? blee sory ale to przestepstwo na jajecznicy xD
moderator: Ortografia się kłania!
mleko do jajek ubijanych takich jak na omlet jak najbardziej ale do samej jajecznicy nie dodaje i fakt..nie dusi się warzyw..ale jak kto woli jak smakuje to najważniejsze..
mleko do jajecznicy? blee sory ale to przestepstwo na jajecznicy
nie krytykuj zanim nie spróbujesz
Każdy przyrządza tak jak lubi. Na tym polega ta potrawa. I jak ktoś lubi mieć podduszone warzywa to robi podduszone. Jak ktoś chce zachowane niemal w całości to daje na końcu. Jak ktoś chce bardziej puszystą to dodaje mleko lub śmietankę i akurat są to najnormalniejsze składniki jajecznicy, bardzo popularne nie tylko w Polsce.
Kuchnia to ma być pomysł, fantazja i przyjemność. Robimy to co lubimy i to co nam smakuje.
ja nie mowie ze tak nie jest.. kazdy robi jak chce.. a ja po prostu wyrazilem swoja opinie chyba mi wolno prawda?? a z tym mlekiem w jajecznicy jest jak z jajkiem w ciescie od pizzy lub innymi cudami..
a ja po prostu wyrazilem swoja opinie chyba mi wolno prawda??
I po raz kolejny robisz z siebie wielce pokrzywdzone dziecko mimo, że nikt Ci nic nie zarzucił a napisał, że mleko do jajecznicy się używa. A ty już pretensje. I nie jest to żaden cud typu jajko w cieście do pizzy. No chyba, że dla Ciebie. A jeśli tak, to Ci co Cię uczą gotować mają jeszcze długą drogę do przebycia.
moderator: Kolejna aluzja ad personam kogokolwiek zostanie nagrodzona warnem. Tyczy się to i kuncioo i wszystkich innych.
A jak bym chcial dodac np. ser żółty... To kiedy miał bym go wrzucić ?
Tak, się zastanawiam, że mogło by to fajnie wyjść, ale ser chya trzeba by było utrzeć na tarce....
A jak bym chcial dodac np. ser żółty... To kiedy miał bym go wrzucić ?
Tak, się zastanawiam, że mogło by to fajnie wyjść, ale ser chya trzeba by było utrzeć na tarce....
zalezy co chcesz osiagnac.. czy go tylko stopic na jajecznicy czy stopiony wymieszac z jajecznica.. ja dodaje pod koniec smazenia, on sie topi i jajecznica jest taka troche ciagnaca z serem a ser tak utarty..
ja czasem sobie robię jajka sadzone i kładę na nich plasterki sera i jak się stopi posypuje ziołami prowansalskimi ( mam nadzieję ,że jajka w różnej postaci też się zaliczają do tego tematu )
ja lubię jajecznicę z ogórkiem (złocę minimalnie ogórek na masełku) i dodaję rozbełtane jajeczka (z malutką ilością mleka ;P) oczywiście sól, pieprz poza tym lubię tak jak Czarny z pomidorkami lub mozzarellą