Internet to potÄga ÂŤ ObserwujÄ, myĹlÄ, piszÄ â serwis Goldenrose
Będziemy znacznie rzadziej odwiedzać lekarza, jeżeli w naszej diecie nie zabraknie owoców jagodowych, zwłaszcza borówki czernicy, powszechnie znanej jako czarna jagoda. Zawarte w tych owocach naturalne związki lecznicze poprawiają wiele funkcji organizmu i chronią przed licznymi chorobami. Czarna jagoda jest także prawdziwą dobrodziejką oczu i gwarantem dobrego wzroku.Walory smakowe czarnych jagód doceniano od najdawniejszych czasów. Do dziś książki kucharskie obfitują w przepisy potraw z borówki czernicy, począwszy od zupy jagodowej po wymyślne desery. Mniej więcej od XVI wieku znane są także lecznicze właściwości leśnego owocu. Różne zapiski z minionych stuleci wzmiankują o suszonych owocach i liściach jagodowych, które leczą szkorbut, infekcje dróg moczowych i kamicę nerkową. Nieco inne zastosowanie leśnych jagód znane było w tradycji polskiej. Nasze babcie i prababcie dokładały starań, aby przed zimą nasuszyć owoców jagodowych, przygotować odpowiednie ilości syropów i konfitur. Napar z suszonych owoców i sok z jagód przydawał się potem przy biegunkach, spowodowanych przez zatrucia pokarmowe, natomiast świeże jagody i ich przetwory stanowiły lek na zaparcia. Syropami leczono kaszel i infekcje dróg oddechowych. Soki polecano górnikom i innym osobom narażonym na wdychanie wszelkich pyłów. Ten specyfik jagodowy miał chronić ich płuca przed pylicą.
Postrach wolnych rodników
W czasie II wojny światowej lotnicy RAF-u dostawali do jedzenia dżemy jagodowe. Zauważyli, że wpływa to pozytywnie na ich wzrok - lepiej widzieli potem w ciemności. Jednak wówczas nie potraktowano ich sugestii poważnie. Dopiero kilkadziesiąt lat po wojnie przebadano owoce jagody w laboratoriach i przyznano lotnikom rację. Jedzenie czarnych jagód rzeczywiście poprawia wzrok i chroni przed poważnymi chorobami oczu.
Borówka czernica zawdzięcza swoje lecznicze właściwośći substancjom czynnym z grupy barwników roślinnych - antocyjanom. Są to silne przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, które zapobiegają uszkodzeniom komórek organizmu przez wolne rodniki tlenowe. Działanie związków antyoksydacyjnych zawartych w jagodach wspierane jest przez witaminy i minerały: C, Bl, B2 i PP, a także magnez i żelazo. Obecnie wyciąg z czarnej jagody uważany jest za jeden z najcenniejszych leków chroniących wzrok. Pomaga on siatkówce, czyli tej części oka, która reaguje na światło, przystosowywać się do zmiany oświetlenia. Leczy nocną ślepotę i osłabienie wzroku wynikające z nadwrażliwości na światło dzienne. Wzmacnia też małe naczynia krwionośne (włosowate), dzięki czemu poprawia krążenie krwi w gałce ocznej i zapobiega zwyrodnieniom siatkówki, które mogą być m.in. jednym z powikłań cukrzycy. Dobry stan naczyń krwionośnych odżywiających siatkówkę oka nie dopuszcza do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, choroby, która jest częstą przyczyną utraty wzroku przez osoby starsze. Przyjmowanie wyciągu z czarnej jagody może zapobiec rozwojowi zaćmy, a u osób, u których już wykryto tę chorobę, spowolnić jej przebieg. W czasie jednego z eksperymentów medycznych podawano wyciąg z czarnej jagody wraz z witaminą E pięćdziesięciu osobom z rozpoznaną zaćmą starczą. U wszystkich stwierdzono potem spowolnienie w narastaniu katarakty. Nadal trwają badania nad przydatnością borówki czernicy w leczeniu i zapobieganiu innej poważnej chorobie oczu - jaskrze.
Sojusznik serca i układu krążenia
Antyoksydanty z owoców czarnej jagody poprawiają krążenie nie tylko w małych naczyniach krwionośnych, ale także w dużych. Usprawniają więc krążenie krwi w tętnicach i żyłach. Jagodowa kuracja może przynieść ulgę osobom, które mają kłopoty z krążeniem żylnym w nogach, cierpiącym na żylaki i hemoroidy. Antocyjany obniżają także poziom złego cholesterolu (LDL), podnoszą natomiast stężenie dobrego (HDL). W te sposób zapobiegają miażdżycy i przyczyniają się do zachowania dobrego krążenia tętniczego, zarówno ogólnego, jak i w obrębie mózgu. Dlatego uważa się, że zażywanie wyciągu z czarnych jagód służy poprawie pamięci i innych funkcji intelektualnych. Przypuszcza się nawet, że preparaty jagodowe mogą hamować rozwój choroby Alzheimera i Parkinsona. Potwierdzone zostało lecznicze działanie owoców borówki czernicy przy anemii. Antocyjany bowiem wraz z żelazem biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.
Wypada więc tylko zachęcić wszystkich do zbierania lub kupowania jagód i robienia z nich zapasów na zimę. Można je mrozić, suszyć, robić soki i konfiturę. Obecność jagód w naszych posiłkach dobrze posłuży zdrowiu i sprawi radość podniebieniu. Ten skromny leśny owoc odznacza się bowiem wybornym smakiem.
Wolne rodniki
Są to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii. Ich obecność w organizmie, zwłaszcza w większych ilościach, wyrządza duże szkody. Utleniają cholesterol, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a w dalszej konsekwencji do zawału serca lub udaru mózgu. Wolne rodniki uszkadzają też DNA jądra komórkowego, co zwiększa zagrożenie chorobą nowotworową. Te szkodliwe cząsteczki tlenu mogą również zakłócać mikrokrążenie w gałce ocznej i przyczyniać się do chorób siatkówki oraz do rozwoju zaćmy. To one odpowiedzialne są także za starzenie się skóry, za niekorzystne zmiany w jej wyglądzie.
Gazeta Przyroda Polska, Nr 10 październik 2007, Barbara Wons
Czy znacie właściwości Aroni i jej wpływ na organizm?
W dzisiejszych czasach mało zwracamy uwagę na to co jemy! Jemy szybko, byle co i byle jak… Ciągle brakuje nam czasu. A właściwa dieta i odżywianie jest istotną kwestią i ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie!
Nie wszyscy wiedzą , że Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie – tzw. bombę witaminową... Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje glukozy, sprawia , że Aronia polecana jest dla diabetyków.
Żyjemy w ciągłym stresie i pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca, nadciśnienia, zawałów… W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z Aronii pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się, że Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z Aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele leków syntetycznych można by, więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać Aronię i ... zwracać więcej uwagi na swoją dietę.
Aronia jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno ale jej właściwości lecznicze potwierdzone są wieloma badaniami. Wszyscy, którzy lubią czerwone wino typu Cabernet powinni wiedzieć , że Aronia ma podobne właściwości do wspomnianego wina. Tyle, że możemy ją pić bez ograniczeń..!I co najważniejsze chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami…
Każdy kto żyje w pośpiechu, nie dba o właściwą dietę powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka jakie jego styl życia niesie za sobą… Może warto zamiast kolejnego hot-doga czy hamburgera zastanowić się nad zjedzeniem konfitury z Aronii albo wypiciu soku z tego owocu, który łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm.
Największa ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok. Najlepiej jest go zrobić samemu… Ale skąd wziąć owoce Aronii i skąd znaleźć na to czas???
Można kupować gotowe SOKI czy przetwory, lecz taki sok ma już nieco mniejszą wartość prozdrowotną. Żeby terapia Aronią przynosiła pożądany skutek trzeba zadbać o taką postać Aronii, aby procedura przetwarzania zapewniała jak najmniejsze straty witamin i składników leczniczych, na których nam zależy. Oczywiście najlepiej jeśli surowiec pochodzi z plantacji ekologicznych.
Spożywanie tego owocu to same plusy: obecność antocyjanów opóźnia proces starzenia, usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV… Jednym słowem stosowana powinna być w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.
Regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy uczenia się!
Na zdrowie!
Produkty dostępne Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl